Home Nyheder Nyheder i GeoGebra 4.4 Beta

Nyheder i GeoGebra 4.4 Beta

Nyheder i GeoGebra 4.4 Beta

Den næste version af GeoGebra står for døren og er nu kommet i en Beta-version, som man kan afprøve. Det har jeg gjort, og jeg vil i det næste se på nogle af de nyheder, som gemmer sig bag opdateringen.

4.4 eller 4.3 – Versionsforvirring eller ?

Download version 4-4 Beta
Er der versionsforvirring? Nej, men i første omgang kan man blive forvirret af, at GeoGebra skriver, at det er version 4.4 Beta, men at man downloader version 4.3.10.0. (i skrivende stund 29-07-2013). GeoGebra bruger dog hver 2. version, som beta, hvilket betyder, at de springer 2 versionsnumre. Det er samme taktik, som benyttes ved beta-version 4.9.x.x, som er beta til version 5.

*** OPDATERING **** GeoGebra har på baggrund af denne anmeldelse fixet den fejl, som tidligere blev beskrevet i anmeldelsen her, hvor man bliver spurgt, om man vil opgradere til version 4.9.x.x. Godt arbejde. Den nyeste version af 4.4 Beta er derfor nu 4.3.15.0. (03-08-2013)

Mindre filstørrelse

Version 4.4 Beta fylder omkring 1 Mb mindre, hvilket kunne skyldes det, at CAS-koden er skiftet ud. Men det ved jeg selvfølgelig ikke med sikkerhed. Men rart er det, at programmet fylder lidt mindre.

Ny og hurtigere CAS-programkode

En af de helt store nyheder, hvis det da ikke er nyheden, er, at GeoGebra nu bruger kode fra freeware programmet Giac/Xcas. Det betyder, at mens man ved første øjekast ikke kan se nogen umiddelbar forskel rent grafisk, så har CAS-delen alligevel fået et stort løft på kode-fronten. CAS-delen i version 4.2 virker fint, men er ikke helt det store sus, som man kunne have forestillet sig eller håbet på. Det kan den nye kode rette op på. Den nye kode løser en del af de udfordringer, som der har været med CAS-delen i version 4.2.

Med koden fra Giac/Xcas:

  • er CAS-delen blevet laaaangt hurtigere. Dette kan ses ved helt simple udregninger, hvor 2x²+4x+2 skal faktoriseres vha. Faktor til 2(x + 1)². Ved denne simple beregning tager GeoGebra 4.4 Beta mindre tid (udregner faktisk øjeblikkeligt – i modsætning til version 4.2).
  • kan der laves endnu sværere beregninger.
  • er der eller bliver der nu også mulighed for at lave 2D/3D-beregninger med illustrationer.

Det store spørgsmål bliver, hvor meget GeoGebra vil drage nytte af de nye muligheder. Det bliver i hvert fald spændende.

Nye kommandoer i CAS-delen

Kommandoerne er endnu ikke blevet oversat til dansk. De står derfor nedenfor i deres engelske form, selvom det er en dansk version af GeoGebra. Jeg har ladet den engelske forklaring stå.

CIFactor[ <Expression> ]
CIFactor[ <Expression>, <Variable> ]

Factor over the complex irrationals, eg CIFactor[x^2+x+1]

IFactor[ <Expression> ]
IFactor[ <Expression>, <Variable> ]

Factor over the irrationals, eg IFactor[x^2+x-1]

Nye kommandoer

Kommandoerne er endnu ikke blevet oversat til dansk. De står derfor nedenfor i deres engelske form, selvom det er en dansk version af GeoGebra. De 2 nedenstående virker dog ikke i input-feltet endnu, men handler om, at GeoGebra kommer til at kunne finde skæringer mellem polynomiale kurver (kan ses på nedenstående billede).

Polynomiale kurver

Intersect[ <Polynomial Curve>, <Polynomial Curve> ]

Finder flere skæringer mellem polynomiale kurver.

Intersect[ <Curve 1>, <Curve 2>, <Parameter 1>, <Parameter 2> ]

Finder en skæring mellem polynomiale kurver via en iterativ (gentagning) metode startende ved givne parametre.

Andet nyt

  • Automatisk udformning af skydere, som fx danner y=ax+b. (er dog ikke implementeret endnu 29-07-2013)
  • Variabler bliver highlightet i input-feltet.version4-4-input-variabler-highlight.

Chrome App & HTML5

GeoGebra kan installeres som en app i browseren Chrome. Appen bliver installeret ved at søge på Chrome Webshoppen HER.

De nye ting i appen og i HTML5-versionen:

  • Virker nu også offline
  • Tegneblok 2 virker og kan reorganiseres ved at trække på titlen, som det kendes fra programmet.
  • CAS virker (mangler at blive bekræftet)
  • Konstruktionsbeskrivelse virker (mangler at blive bekræftet)

Vurdering

Det bliver helt klart spændende med de nye ting, når GeoGebra bliver opdateret til den fulde version 4.4, men de 2 spring fra version 4.2 til version 4.4 virker ikke umiddelbart lige så store, som fra version 4.0 til version 4.2. Med andre ord, så indeholder version 4.4 ikke lige så mange nyheder, som ved version 4.2. Alligevel er det altid rart, at der bliver udviklet på det fremragende produkt, som GeoGebra jo er.

Linket til betaen er her:

https://www.geogebra.org/forum/viewtopic.php?f=70&t=32337

1 COMMENT

  1. […] er netop nu udkommet i version 4.4 (4.4.0). En ny version, som giver mange nye muligheder. Jeg har tidligere anmeldt beta-versionen, men der er alligevel sket en del siden, så jeg vil anmelde den nye og endelige version […]

Comments are closed.